Chcete schudnúť a máte dilemu, či si dať sladkosť alebo nie?

Chcete schudnúť a máte dilemu,  či si dať sladkosť alebo nie?

Ste úplne nasýtený, ale niečo vám stále chýba.
Iste poznáte to neodolateľné nutkanie dať si niečo sladké.
Pre istotu máte vždy po ruke čokoládu alebo nejaké keksíky, či cukríky, aby ste sa dokázali skoncentrovať na svoju prácu a nemyslieť stále na to, ako sa čo najrýchlejšie dostanete k žiadanej sladkej pochúťke.

Chuť na sladké je pravdepodobne u nás vyvinutá preto, aby nám chutilo materské mlieko. Je preto najvýraznejšie sa prejavujúcou chuťou zo všetkých 4 základných chutí ( sladká, slaná, kyslá a horká) resp. aj piatej, vedcami uznávanej chuti umami – lahodnej a výraznej chuti bielkovín.

U tých, ktorí sa chcú stať štíhlejšími, by práve tá posledná chuť umami mala dominovať.
Ak máte často chuť na paradajky a z nich vyrobený kečup alebo omáčku, parmezán, sušenú šunku, hovädzie, sójovú a ustricovú omáčku, víno​​, vývary a bujóny, na všetky potraviny, kde sú v prevahe bielkoviny a glutaman sodný, je vaša orientácia správna, pretože konzumáciou takýchto jedál smerujete ku štíhlej postave.
Ak človek dokáže rozoznať 5 chutí, vtedy je štíhlejší.

Čo však urobiť s tým, keď častejšie u vás prevláda chuť na sladké potraviny a pochutiny, ktorých konzumácia, nielen podľa všeobecného názoru, ale aj v skutočnosti, štíhlu líniu nepodporujú?

Náš organizmus cukry potrebuje, pretože dodávajú telu potrebnú energiu.
Mozog je najväčším spaľovačom energie a pre jeho správnu funkčnosť by sme aj jemu mali dopriať to, čo potrebuje.
Avšak v rozumnej miere a v správnej forme.

Organizmus človeka omnoho ľahšie spracuje jednoduché cukry – monosacharidy a disacharidy (ovocie, hroznový a ovocný cukor), než zložené sacharidy (cukrárske výrobky, sladené nápoje, džúsy, pekárske výrobky).
Jednoduché cukry naše telo spracuje bez zbytočného odpadu a nie je zaťažované vedľajšími produktami, ktoré vznikajú pri ich rozklade na cukry jednoduchšie.
Práve rozklad zložitých sacharidov nielenže zaťažuje organizmus, ale je aj príčinou neskoršieho transportu energie do krvi a do správnemu orgánu.

Preto pri zjedení jedného zákuska, keksíka alebo jedného kúska čokolády chuť na sladké u vás pokračuje. Preto zjete ďalší kúsok a potom ďalší a ďalší.
Samozrejme než u vás neutíchajúca chuť na sladké pominie, dostanete do svojho tela neúmerne veľa energie. Ak túto energiu nedokážete spotrebovať (pohybom alebo námahou), za krátky čas ju premení vaše telo na tukové vankúšiky. Je to dobre uložená „energia“ na horšie časy. V tomto prípade sa však štíhlosť a pocit štíhlosti od vás na hony vzďaľujú.

Jednoduchá rada:
Nahraďte zložené cukry jednoduchými.
Ak dostanete neutíchajúcu chuť na sladké, nesiahnite hneď po čokoláde alebo po zákusku a keksíkoch, preto nenechávajte tieto sladkosti vo svojej blízkosti.
Dajte si radšej sladké čerstvé alebo sušené ovocie alebo orechy v mede.
Majte takéto sladké produkty vždy po ruke namiesto čokolády alebo keksíkov.

Ak sušené ovocie zapijete pohárom vody alebo nesladeného bylinného čaju, jednoduché cukry z ovocia dokážu rýchlo vašu chuť na sladké zabrzdiť.

Ak je chudnutie to, k čomu smerujete, vaše telo takto neprijme príliš veľa zbytočných kalórií a vy sa môžete tešiť z dobrého pocitu pri zoštíhľovaní vašej postavy.

Prečítajte si aj e-book
10 rád ako sa dobre cítiťa cíťte sa vždy výborne

Váš e-book je už pre Vás pripravený
Uveďte, prosím, Vaše meno a e-mail, na ktorý Vám e-book zašlem
X
E-book je už na ceste k Vám.
Ak e-mail s predmetom "Tu je Váš e-book zdarma" náhodou neobjavíte v hlavnej pošte svojej
e-mailovej schránky, nazrite, prosím, aj do sekcie nevyžiadaná pošta alebo reklamy.

Presuňte si potom tento e-mail do hlavnej pošty.
X